A Millennium Mágnásai

A Millennium Mágnásai

A mágnás, akit senki sem ismer

2016. március 16. - Török Balázs

Kevesen tudják, hogy ki is Aschner Lipót, pedig egy olyan magyar gyárat hozott létre, amely ma akár a Phillips-szel vagy a General Electric-kel is versenyre kelhetne. Még a hazai Forbes is 10 oldalas cikkben emlékezett meg róla és gyáráról, a Tungsramról.

aschner.jpgBár többségükben a Millennium Mágnásai közt olyanokat találunk, akik ezüstkanállal a szájukban születtek, ám Aschner Lipót nem közülük való volt. Pénzszűke miatt csak négy polgári osztályt végzett el, ezután pedig már munkába is állt, mindössze 14 évesen.

Szerencséjére jó helyre került, egy Egger Béla nevű kisiparos fogadta be inasnak, akinél ezidőtájt dolgozott Ferdinand Porsche is. Az Egger és társai vállalat az ekkoriban úttörőnek számító, elektromos áramot felhasználó eszközöket, telegráfot és villanykörtéket gyártottak. Ők készítik el az 1873-as bécsi Világkiállítás egyes részeihez a világítást.

Lipót tehetségét hamar felismerik a cégnél, így karrierje ugyanolyan gyorsan indul be, mint ahogy az új iparág is. Az elektromosság és az izzók iránti igény hatalmas tempóban bővül. A cég 1899-ben két részre válik szét, a bécsi és a pesti üzemek külön vállalatba szerveződnek, és létrejön a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank támogatásával az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt.

Tetszett? Oszd meg a történetet te is!

Érdekelnek a mágnások? Kövess minket a Facebookon!

A szöveg forrása: OSZK

A bejegyzés trackback címe:

https://amillenniummagnasai.blog.hu/api/trackback/id/tr948486200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása