A Millennium Mágnásai

A Millennium Mágnásai

Haggenmacher-féle Istenszeme-villa

2016. március 06. - Török Balázs

Mint egy esszencia, úgy foglalja össze a 19-20. század történetét ez a villa. Járt itt Kossuth, míg fogadóként működött, aztán a Haggenmacherek villája lett, majd Andrássy Gyuláné bérli, hogy végül a fővárosi bürokrácia tegye rá a kezét és legyen végül az enyészeté.

A villa története az 1700-as évek elejéig nyúlik vissza, birtokkövek bizonyítják, hogy a terület első tulajdonosa Johann Karl von Stettner udvari tanácsos és főhadbiztos volt. Már az ő idejében működhetett itt fogadó „zum Auge Gottes”, azaz Istenszeme néven.

1837-ben érkezik ide Kossuth, aki ekkor szerkeszti a Törvényhatósági Tudósítások című lapot, amely a megyei „önkormányzatok” munkájáról tudósított. A lap miatt Kossuth ellen hűtlenségi pert indítanak, ezért elfogatóparancsot adnak ki ellene, és a legenda szerint ebből a villából szállítják négy évre a budai Vár börtönébe.

Ezt követően kerül Haggenmacher Károly tulajdonába a villa, aki annak a Haggenmacher Henriknek a fivére, akitől az ifjabbik Dreher Antal 1910-ben megvásárolja a sörfőzdéjét Kőbányán. Károly valódi kis ékszerdobozzá változtatja a villát és a környékét, azonban 1921-ben öngyilkosságot követ el, feltehetően megvakulása miatt. Ekkor kerül a birtok Lujza, Jenő feleségének tulajdonába.

Lujza a fővárosnak adományozza a villát és a hozzá tartozó birtokot, azzal a kitétellel, hogy gyerekintézetet hozzanak létre benne. Erre csak 1949-ben kerül sor, ekkor jön létre a Kossuth Lajos Gyermekotthon, amely egészen 1990-ig működik és olyan gyerekek lakták, akiknek a családjában valamilyen tragédia történt, míg más forrás szerint pszichoorganikusan sérült gyerekek otthonául szolgált.

Tetszett? Oszd meg a történetet te is!

Érdekelnek a mágnások? Kövess minket a Facebookon!
A szöveg forrása: nol.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://amillenniummagnasai.blog.hu/api/trackback/id/tr588447828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása