A Millennium Mágnásai

A Millennium Mágnásai

Fénykor, majd államosítás

2016. március 06. - Török Balázs

Az első világháború nem csak gazdasági károkat okozott a Dreher családnak, több tragédia is beárnyékolta az időszakot. A két háború közötti újabb aranykort pedig a szovjet államosítás zárta le, hogy aztán a Dreherek végleg felhagyjanak a sörgyártással.

Az első világháború előtt ifj. Dreher Antal és fia is hatalmasra duzzasztották a gyáraik kapacitását sorozatos felvásárlásokkal, 1890-től már akár évi 1 millió hektoliternyi sört is képesek voltak előállítani. Ezekből a gyárakból jön létre Jenő igazgatása alatt a Dreher Kombinát 1923-ban, majd 1928-ban bekebelezik a kanizsai Királyi Serfőzdét, hogy végül 1933-ra létrejöhessen a Dreher-Haggenmacher Részvényserfőzde Rt. – köszönhetően Jenő felesége családjának is. A gyár a hazai piac 70 %-át birtokolta és szállított Amerikába, Ázsiába, Afrikába, sőt még Ausztráliába is. A sikernek a második világháború vetett véget.

A háború során a gyárak nyersanyaggal való ellátása, valamint a lakossági fogyasztás csökkenése is egyre nagyobb problémákat okozott. Azt azonban, hogy a gyárat fel kellett adniuk mégsem a gazdasági gondok, hanem az 1948-as államosítás döntötte el. Ekkor kapta meg a gyár a Kőbányai Sörgyár nevet.

A szocializmus felbomlása után a gyár ismét új tulajdonoshoz, a South African Breweryhez került, a cég pedig az ipariműemlékek helyreállítása mellett tovább folytatta a Dreherek történetét.

Tetszett? Oszd meg a történetet te is!

Érdekelnek a mágnások? Kövess minket a Facebookon!

A szöveg forrása: hvg.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://amillenniummagnasai.blog.hu/api/trackback/id/tr938447834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása