A Millennium Mágnásai

A Millennium Mágnásai

Nőnap a századfordulón

2016. március 07. - Török Balázs

Ma különleges napot ünneplünk. Általában virággal vagy más kedvességgel lepjük meg női ismerőseinket ezen a napon. De vajon mióta ünnepeljük meg a nőket, és miért pont ezen a napon? Nos, bár a Millennium Mágnásaiban is külön figyelmet fordítunk a női karakterek megjelenítésére, ám nem csak ez az oka annak, hogy mi sem hagyhatjuk figyelmen kívül ezt a napot!

A nőnapot ugyanis először 1910-ben, az Újvilágban ünnepelték meg, ám akkor még nem március 8-át, hanem február 28-át ünnepelték, egészen 1913-ig, amikor a német származású Clara Zetkin a II. Nemzetközi Szocialista Nőikongresszuson javasolta, hogy évente tartsanak Nőnapot. Ám ez a nőnap még köszönőviszonyban sem volt a maival. Hiszen ekkoriban a Nőnap célja a női egyenjogúság, a magasabb bérek a jobb munkakörnyezet volt.

veres_palne.jpgKülönféle történetek keringnek arról, hogy miért pont március 8-át tűzték ki a jeles napnak. Egyes források szerint a New Yorki-i textilmunkásnők 1857-es sztárjkja miatt, más források szeirnt szintén New Yorkban, 1908-ban ezen a napon tomboló tűzvészben 129 munkásnő halálának emlékére választották ki ezt a dátumot.

A nőnapot először a szavazójogért, a férfiak és nők közti jogi és gazdasági megkülönböztetés ellen folytatott felvonulások írták bele a naptárakba és a történelemkönyvekbe. Az első nagyobb megmozdulások Európában Németországban, Dániában, Ausztriában és Svácjban voltak – ez utóbbiban kaptak egyébként a legutolsók közt szavazójogot a nők.

Ki volt Veres Pálné? Miben volt úttörő Steinschneider Lilly? Mi volt a hivatása Kossuth Lajos testvérének, Zsuzsannának?

A fenti képen is látható Veres Pálné már nem érhette meg a százafordulót, a millennium évében, 1895-ben halt meg. Tanító és pedagógus volt, emellett ő volt a hazai Országos Nőképző Egyesület alapítója is.

Steinschneider Lillyről valószínűleg kevesen hallottak, ez viszont nem csökkenti érdemeit. Ő volt az első magyar (Monarhiabeli) pilóta nő. Első repülései már 20 éves kora előtt, az 1910-es években voltak.

Kossuth Zsuzsanna Lajos legkisebb húga aktívan részt vett az 1848-49-es szabadságharcokban. A tábori kórházak neki köszönhetően jöttek létre, nem csak ekkor, hanem később a környező háborúk idején is, mint amilyen a Krími-háború volt.

Ha érdekelnek a századforduló nagy női alakjai iratkozz fel a hírlevelünkre vagy kövess minket a Facebookon!

Tetszett? Oszd meg a történetet te is!

A szöveg forrása: mult-kor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://amillenniummagnasai.blog.hu/api/trackback/id/tr78453032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása